Ledare i Skogsvärden nr 3, 2023: Skogens egentliga värde

Vårsolen, som i år tog ovanligt lång tid på sig innan den började värma, fick till slut naturen att gå i blom.

I början av hösten kom rapporter om att skogsmarkspriserna nu bedöms ha stannat av. Den trend som länge verkat oändlig, med priser som hela tiden nådde nya rekordnivåer, kanske därmed har brutits?

Samtidigt har råvarupriserna stigit ordentligt, på alla sortiment, och man kan som skogsägare kanske känna att skogen – som råvara betraktad – äntligen har kommit upp i sitt rätta värde.

Fast att uttala sig om skogens rätta värde är väl ungefär lika omöjligt som att svara på frågan om hur långt ett snöre är. Skogens värde är komplext och kombinerar ekonomiska, ekologiska, sociala och emotionella aspekter. Råvaran är ett värde, själva marken i sig ett annat. För oss som jagar är skogens värde på hösten tätt förknippat med älgjakten. Och många är vi väl som uppskattar värdet av att gå ut i skogen och fylla bär- och svampkorgar.

Som skogsägare finns det en hel rad värden man kan utveckla på fastigheten. Flera av dem kan ge betydligt snabbare avkastning än att satsa på råvaruproduktion. Jaktarrenden är ett exempel som för skogsägare i tätortsnära lägen kan ge stora intäkter. I en värld som styrs av tillgång och efterfrågan är det inte så konstigt att värdet för en storstadsnära jakt kan bli skyhögt – när det finns många som är beredda att betala. På precis samma sätt är efterfrågan just nu stor på mark för förnybar energiproduktion, något som gör att lönsamheten kan stiga rejält om man upplåter marken till sol- eller vindkraft. Inom en snar framtid kan också biologiska värden bli en viktig del i avkastningen från en skogsfastighet, något du kan läsa mer om här.

En sak är dock helt säker: oavsett konjunktur är mark en ändlig resurs. Den som äger en bit skog äger något som är begränsat: yta. Hur den ytan värderas från tid till annan beror till stor del på vad du valt att göra med den, och det finns alla möjligheter att vara kreativ.

Också för dig som verkligen vill fokusera på skogsproduktion finns spännande möjligheter som kan öka avkastningen – med förädlade elitplantor och snabbväxande lövträd som exempel.

Men kom ihåg att skogens egentliga värde också handlar om mer än marknadens upp- och nedgångar – vad du själv tycker är viktigt med skogen har ett värde i sig. För egen del bankar mitt ”skogshjärta” starkt för skogsproduktion och den förnybara råvara som skogen producerar, och jag hoppas verkligen att råvaran bara blir ännu högre värderad i framtiden.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.