Avverkning & virke

#Avverkning & virke

Här har vi samlat artiklar och annat material som handlar om avverkning och virke. För många markägare är avverkningen det tillfälle då åratal av skötsel får sin utdelning.

I Sverige är slutavverkning enligt trakthyggesbruk fortfarande den vanligaste formen av avverkning, men hyggesfria skötselmetoder
blir allt vanligare. En slutavverkning kan ge stora intäkter, men det är samtidigt viktigt att avverkningen verkligen görs efter skogsägarens mål – så att nästa generation träd växer upp med de förutsättningar som markägaren vill.

Om markägaren istället har valt en hyggesfri skötselmetod för sin skog kan avverkningen till exempel göras som en plockhuggning, där enskilda träd tas ut, eller genom luckhuggning – som är betydligt mindre än ett hygge.

För att en avverkning ska vara hållbar är teknik och skonsamhet viktiga frågor. Vilka maskiner används, och hur planeras avverkningen i skogen? Hur är markens bärighet, både på platsen generellt och under de rådande väder­förhållandena? Att undvika körskador är en viktig fråga inom skogsbruket, och här är både nya tekniska hjälpmedel – som markfuktighetskartor – och utbildning av maskinförarna centralt.

När träden väl är avverkade ska virket tas omhand. Toppar
och grenar blir ofta bioenergi, medan timret går till sågverk. Här är forskning och produktutveckling viktiga delar i att stärka skogens roll som en klimatsmart resurs med utvecklingen av biobränslen, spännande nya material och trä som ersättning för exempelvis betong.

Artiklar & reportage

  1. Virkeskrönika: "Smärt­gränsen för sågverken är nära"

    Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

  2. Ökad efterfrågan på lätta maskiner

    I en brant sluttning i Nordingrå, Höga kusten, skotar Fredrik Bergkvist virke efter en gallring. Maskinen han kör är en Malwa, en liten kombimaskin som han har ägt sedan i maj. Patrik Johansson, skogsförvaltare på Skogssällskapet, säger att allt fler

  3. Internationella forskare fick se svenskt skogsbruk i praktiken

    En varm dag i slutet av juni samlade 300 skogs­forskare från hela världen för en exkursion på Skogssällskapets fastighet Bredvik utanför Norrtälje. Temat för exkursionen var ”state of the art forestry”, och handlade alltså om att visa upp ett modernt

  4. Gallring banar väg för ädellövet på Kurön

    Projektet på den 170 hektar stora Mälarön Kurön fortsätter. Under våren har skogen gallrats och förberetts för plantering av ädellöv.

  5. Virkeskrönika: Många positiva tecken

    Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

  6. Skogsindex: Viss optimism på marknaden

    Marknaden för skogsfastigheter är fortsatt svag medan virkespriserna fortsätter stiga. Totalt ger det här ett rekordlågt skogsindex* och ett starkt köpläge. Det berättar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

  7. Oförändrad utveckling på virkesmarknaden – virkesbrist och prishöj­ningar

    Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.

  8. Naturvård med lätta maskiner i Jordbärs­murens reservat

    I naturreservatet Jordbärsmuren utanför Gysinge hjälper Skogssällskapet just nu länsstyrelsen i Gävleborg med åtgärder för att restaurera naturvärden. På den blöta och känsliga marken ska granarna tas bort så att skogen blir ljusare, lövträden gynnas och

  9. Så kan AI förändra skogsbruket

    Det händer mycket inom digitaliseringen av skogsbruket. Redan nu kan skogsägare ha stor nytta av metoder och teknik baserad på artificiell intelligens, AI, som kan bidra till både ökad ekonomisk lönsamhet och ett mer hållbart skogsbruk.

  10. Sju smarta appar för dig som vistas mycket i skogen

    Appar kan ge dig både inspiration och information när du utforskar skogen och naturen. För dig som skogsägare finns dessutom flera appar som kan fungera som stöd och hjälp i vardagen.